Genelge
05 Temmuz 2019

 14.05.2018          15:27:16


T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü


Sayı : B.10.0.THG.0.11.00.07-215.09-8012 27.02.2012
Konu : Evde Sağlık Hizmetlerinin Ağız ve Diş Sağlığı
Merkezlerinden Alınması


……………… VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)


2012/17
İlgi : a) 18.02.2011 tarihli ve 7818 sayılı 2011/8 Genelgemiz.
b) 24.02.2011 tarihli ve B.10.0.THG.0.10.00.01-020-8751 sayılı Makam Onayı.

               Bilindiği üzere; fertlerin ve toplumun sağlığını korumak maksadıyla, evde bakım hizmeti veren sağlık kuruluşlarının açılması, çalışması ve denetlenmesi ile bunları işleten kurum ve kuruluşların, özel hukuk tüzel kişilerinin ve gerçek kişilerin uyması gereken usul ve esasları düzenleyen, Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik 10.03.2005 tarihli ve 25751 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
               İlgide kayıtlı Makam Onayı ile yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Yönergede; evde sağlık hizmetleri birimleri kurulması, bu birimlerin asgari fiziki donanımı ile araç, gereç ve personel standardının ve ilgili personelin yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, iletişim, uygulanacak randevu, kayıt ve takip sisteminin tanımlanması ve uygulamanın denetimine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
               Söz konusu Yönergede de belirtildiği üzere ağız ve diş sağlığı evde sağlık birimi Ağız ve Diş Sağlı Hastaneleri ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri bünyesinde oluşturulmalı, hizmetin yönetimi, birimler arasındaki iletişim ve koordinasyon müdürlük bünyesinde oluşturulan koordinasyon merkezi tarafından sağlanmalıdır. Birim ve mobil birimler, illerde ilgili kurum baştabibinin, ilçelerde grup başkanlıklarının talebi ve müdürlüğün teklifi üzerine valilik onayı ile kurulur ve tescil için Bakanlığa bildirilir. Ancak Bakanlığımıza bağlı ağız ve diş sağlığı hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı merkezi baştabiplikleri ile yapılan görüşmelerde bazılarının il oluru alınmaksızın ve tescil işlemi yapılmadan konsültasyon usulü hizmet verdikleri anlaşılmıştır.
               Uygulama birliğinin sağlanması maksadıyla Bakanlığımızca hazırlanmış evde sağlık biriminde görevli diş hekiminin ziyaret esnasında doldurması gereken form ekte (Ek-1) gönderilmiştir. Bahse konu formların anılan Yönergenin 20 inci maddesi gereği iki nüsha halinde düzenlenmesi ve evde sağlık birimince her hasta için oluşturulacak hasta dosyalarında bulundurulması gerekmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin evde sağlık hizmetlerine kurumsal olarak yaklaşmaları ve kurumlarında bir birim oluşturarak asgari Şartlar oluşturulup il oluru alınarak hastanın takibi, verilen hizmetin kayıt altına alınması ve tescilinin olması gerekmektedir. İl Onayı olmaksızın hizmet veren Kurumlarımızın Valiliğinizce uyarılması, onaysız hizmet veren birimin, birim faaliyetine izin verilmemesi ile Onay alınmasına müteakiben bu işlemlerin yapılmasının sağlanması gerekmektedir.
               Ağız ve diş sağlığı evde sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişi ya da söz konusu kişinin yakınlarına yönelik hazırlanmış bilgilendirmiş onam formu ekte (Ek-2) gönderilmektedir.
               Bilgilerinizi, konuya ilişkin uygulamanın ilgili Yönerge hükümleri ile yukarıda belirtilen düzenlemelere uygun olarak yürütülmesinin sağlanması hususlarında ilgililere emirlerinizi önemle rica ederim.


Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a.              
Müsteşar              


Dağıtım:
81 İl Valiliğine
Ek: 1- Ağız ve Diş Sağlığı Evde Sağlık Hasta Değerlendirme/Tedavi Formu (1 Sayfa)
2- Ağız ve Diş Sağlığı Evde Sağlık Bilgilendirilmiş Onam Formu (2 Sayfa)
3- Evde sağlık uygulamalarında diş hekimleri tarafından verilebilecek hizmetler (1 Sayfa)

………………………………………………………………………..…………..…………..…………………………………
Sağlık Bakanlığı THGM Ağız Diş Sağlığı Dairesi Başkanlığı Ağız Diş Sağlığı Ruhsatlandırma ve Yardımcı Hizmetler Şube Müdürlüğü Mithatpaşa Cad. No:3 B Blok 3/14 Sıhhıye/ ANKARA Tel:0312 585 15 57-58 Faks: 0 312 585 15 65-66

 

 

EK-1

Hastanın Adı Soyadı:

TC. Kimlik No:

…………………..Ziyaret:

Tarih:…./……/…… Saat:……/……

 

Hastanın Sistemik Değerlendirilmesi:

 

 

Vücut Sıcaklığı(ºc):……… Kan Basıncı(mmHg):………… Nabız:………./dk Solunum:………...

Parenteral Uygulamalar:……………………………………………………………………………………………

 

 

VAR YOK

AÇIKLAMALAR

1-Kronik Hastalığı

 

2-Geçirilmiş hastalıklar/Ameliyatlar

 

3-Alerji durumu

 

4-Hamilelik durumu

 

5-Devamlı kullanılan ilaç

 

6-Oral Hijyen Alışkanlığı

 

7-Belirtmek istediğiniz başka bir hastalık

 

Hekim değerlendirmesi:

 

 

Muayene bulguları: …………………………..…………………………………………………………..

 

 

 

Ç : ÇÜRÜK

K : KRON

KP : KÖPRÜ

E : ENDODONTİ

X : EKSİK DİŞ

T : TOTAL DİŞSİZLİK

D : DOLGU

G : GÖMÜLÜ

L : LÜKSE DİŞ

F: FRAKTÜR

DİĞER : …………………..

A: APSE

 

 

ADSM' ye nakil ihtiyacı

Var Yok

Konsültan Hekim Muayenesi İhtiyacı

Var Yok

Var ise,

Var ise,

 

Nedeni:

 

Nedeni:

 

Bir sonraki ziyaret planı var ise,

 

 

Takiben yapılması gereken tedaviler:

 

Bir sonraki randevu tarihi: ……../……../…….. Saat: ……./…….

 

Oral Hijyen Eğitimi Verilmiştir.

Ziyareti Yapan Diş Hekimi

 

Ziyaret Esnasında Hazır Bulunan Yakını

Adı Soyadı:

 

Adı Soyadı:

 

İmza:

İmza:

 

Tarih: Saat:

Tarih: Saat:

EK-2

……………………………………………….(Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi/ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi)
EVDE SAĞLIK HİZMETİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMALARI
BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM FORMU

           Değerli hastamız, evde sağlık kapsamında yapılacak her türlü tedavi ve muayene işlemleri Tıbbi Deontoloji Tüzüğü 14. Madde uyarınca hasta izni ve onayına tabidir. Bu onam; uygulanacak tüm işlemler sırasında karşılaşılması muhtemel yan etkiler ( komplikasyonlar) hakkında sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilmenizi sağlamak, bunları bilerek muayene ve tedaviyi kabul ettiğinizi onaylamak için size imzalatılmaktadır.

HEKİM KAŞE-İMZA ONAM TARİH VE SAATİ İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ

Bu form Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişi ya da hizmet alması istenen kişinin yakınlarına yönelik hazırlanmış bilgilendirme formudur. Formu dikkatlice okuyunuz ve sorularınız ya da anlamadığınız noktalar varsa bilgi almak için hekim/sağlık personeline danışarak lütfen yardım isteyiniz. Talebiniz üzerine size yazılı bilgi verilecektir.

Tedavimi yapacak hekime genel sağlığım, kullandığım ilaçlar ve özel durumlarım hakkında tam ve doğru bilgiler verdiğimi ifade ederim. Hekimim, yukarıda bahsi geçen tedaviler için oluşabilecek ve aşağıda özetlenen muhtemel yan etkiler hakkında beni sözlü olarak da detaylı bir şekilde ilgilendirmiş, tıbbi uygulama gereğince yapılmış olması halinde dahil uygulanan tedavilerle ilgili tam bir memnuniyet sözü veya garanti verilmemiştir.

ANESTEZİ

 

Uygulanacak lokal anestezik maddelere veya kullanılacak malzemelere karşı daha öncesinde sorunum olmamasına rağmen alerjik reaksiyon gelişebilir, Lokal anestezi işlemine bağlı olarak dişetinde hassasiyet, geçici yüz felci, kızarma, morarma, şişlik, ağzın açılamaması, gözün kapanması gibi sorunlar olabilir, enjektör ve kullanılan bazı aletlerin işlem sırasında kırılabilir, bu parçaları istem dışı yutabilirim. Enjeksiyon bölgesinde birkaç gün süren ağrı, kanama, ödem, hematom, renk değişikliği; trismus (çene açmada güçlük)oluşabilir. Lokal anestezi uygulanan bölge yaklaşık 1-4 saat hissizdir, bu nedenle ısırmaya bağlı yanak içi ve dudakta yara oluşmaması için hissizlik geçene kadar yeme, içme önerilmez. Özellikle çocuklarda dil ve dudağın uyuşuk kısımlarını ısırmaya karşı korumaya özen göstermek gerekir aksi durumda yaralanmalar meydana gelir. Korku, heyecan, açlık durumlarına bağlı senkop(bayılma) ve hipotansiyon (tansiyon düşmesi) gelişebilir, alkol ve madde kullanımında anestezi etkisi azalabilir veya oluşmayabilir. Çok nadir de olsa deri döküntüsü şeklinde alerjiler ve hatta ölüme bile neden olabilen alerji (anafilaktik şok) gelişebilir. Bunların hiçbiri olmayabilir. Hasta mutlaka açlık, gebelik, var olan hastalık(kalp, şeker, tansiyon vb.), bulaşıcı hastalık, kullanılan ilaçlar ve alerjisi olup olmadığı konusunda hekimini bilgilendirmelidir.

Anestezi yapılmasının hasta tarafından istenmediği durumlarda işlem sırası ve sonrasında ağrı oluşacağı bilinmeli buna bağlı ani tepkiler verilip istenmeyen yaralanmalar oluşabileceği, hasta ve hekim konforunun kaybolacağı; bazı işlemlerin (örneğin çekim) anestezi sağlanmadan yapılamayacağı bilinmelidir.

 

DİŞ TAŞI
TEMİZLİĞİ

 

Diş taşlarının özel aletlerle temizlenmesidir. Tedaviden sonra; dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti, diş aralarında boşluk hissi gelişebilir. Yoğun diş taşları mevcut olan diş sallanmalarını maskeler, tedavi sonrası sallanmalar daha net hissedilebilir. Olası komplikasyonlar; tedavi sonrası ağız bakımı yetersiz olursa, dişetlerinde enfeksiyon ve buna bağlı diş kaybıdır. Tedaviyle dişeti kanamaları, ağız kokusu ve hassasiyetlerin geçmesi beklenir. Tedavi yapılmazsa; enfeksiyon ve kemik yıkımına bağlı dişler kaybedilebilir. İşlemin alternatifi yoktur. Ortalama süre, 20 dk. sürer, 1-3 seanstır.

 

DİŞ ÇEKİMİ

Anestezi altında yapılır. Olası komplikasyonlar; Diş çekimi veya cerrahi müdahale esnasında dişte ve kemikte kırılmalar, anatomik yapılarda hasar, enfeksiyon, ağız açıklılığında kısıtlılık, komşu dişlerde zarar, geçici veya kalıcı his kaybı, artık kök çıkarılamaması, çene ekleminin zedelenmesi, işlem sonrası uzun süreli kanamaların ve ağrıların olabilir. Uygulanmaması durumunda; yaygın enfeksiyon, fonksiyon kaybı ve ağız kokusu oluşur. İşlemin alternatifi yoktur. Süre şartlara göre değişkendir.

 

DOLGU

ART (Atravmatik Restoratif Tedavi) için geçerlidir.Çürüğün el aletleri ile temizlenerek dolgu maddesi ile diş bütünlüğünün sağlanmasıdır. Tedavi yapılmazsa; çürük ilerleyerek diş kaybına neden olabilir. Derin çürüklerde kanal tedavisi gerekebilir. ( Bu gibi durumlarda ADSM’ye nakil gerekebilir.) Olası komplikasyonlar; çürüğün büyüklüğüne bağlı olarak dişte kırılma, dolguda düşme, soğuk-sıcak hassasiyeti ve ağrı olabilir. İşlemin alternatifi yoktur. Ortalama süre 30 dk.dır.

 

HAREKETLİ
PROTEZ

Kısmi veya tam diş kayıplarında kişinin fonksiyon, konuşma ve estetik sorunlarını gidermek için yapılır. Protez yapılmazsa; eklem problemleri, çiğneme kaybına bağlı mide problemleri, mevcut dişlerde boşluğa doğru kayma ve uzamalar gözlenebilir. Hareketli protez yaptırdığımda ise bu protezin ağzımda oynayabileceğini, konuşmamı bozabileceğini, ağzımda kötü koku ve tat bırakabileceğini, protezin altında gıda birikebileceğini, dilimi rahatsız edebileceğini, kanca gelen dişlerin zarar görebileceğini, çok etkili ısırma ve koparma yapamayabileceğimi, estetiğin göreceli bir kavram olduğunu, yapılan protezlerin ağız dokularında ağrı ve acıya sebep olabileceğini, protezin kırılabileceğini, her türlü tamir işleminin aslı gibi olmayabilir, total/kısmi protez ilk kullanıldığı dönemde ağız içerisinde yumuşak dokularda vuruklar oluşturabilir. Alerjik kişilerde, proteze bağlı alerji gelişebilir. Protez üzerindeki dişler düşebilir. İşlemin alternatifi; uygun bireylerde implanttır. İşlemin ortalama süresi ağız hazırlandıktan sonra 15 iş günüdür.

 

Benim/ velisi olduğum hastanın yukarıda vermiş olduğu bilgiler ve planlanan tedaviler göz önüne alınarak yapılacak her türlü diş tedavi işlemlerine gerekli bilgilendirme tarafıma yapılmıştır. Yukarıda belirtilen hususları dikkate alarak tedaviyi durdurma veya reddetme hakkım olduğunu da bilerek tüm bu şartlar altında tedavimin yapılmasını kabul ediyorum.

HASTA VEYA KANUNİ TEMSİLCİSİNİN
Adı- Soyadı:                                                         Tarih:                                                                    İmza:

EK-3

VERİLEN HİZMETLER

 

 

Hizmet Adı

Sayısı

 

Diş hekimi muayenesi

 

 

Konsültan dişhekimi muayenesi

 

 

Fissur örtülmesi (sealant) (tek diş)

 

 

Yerel flor uygulaması yarım çene (çürük proflaksisi)

 

 

Tam protez (akrilik) (tek çene)

 

 

Bölümlü protez (akrilik, tek çene)

 

 

Bölümlü protezin dublikasyonu

 

 

Proteze yumuşak akrilik uygulaması

 

 

Besleme (tek çene)

 

 

Tamir (akrilik protezde kırık veya çatlak)

 

 

Kroşe ilavesi

 

 

Metal iskelet tamiri

 

 

Diş ilavesi (tek diş)

 

 

Gnatoloji, TME-kas muayenesi (okluzyon kontrolü)

 

 

Oklüzal aşındırmalar (tek çene)

 

 

Düşmüş kron-köprü simantasyonu (her sabit tutucu için)

 

 

Diş çekimi (infiltrasyon anestezi ile)

 

 

Kanama müdahalesi

 

 

Lokal anestezi (İnfiltrasyon)

 

 

Periodontal apse tedavisi

 

 

Detartraj (diş taşı temizliği) (alt sol çene)

 

 

Detartraj (diş taşı temizliği) (alt sağ çene)

 

 

Detartraj (diş taşı temizliği) (üst sol çene)

 

 

Detartraj (diş taşı temizliği) (üst sağ çene)

 

 

Aşırı kole hassasiyet tedavisi(yarım çene)

 

 

ART (Atravmatik Restoratif Tedavi)